Nieuwe retail; wat is het en zal het een nood aan ‘nieuwe marketing’ creëren?

Alibaba is het grootste online verkoop bedrijf van China. Het heeft ongeveer 80% van de Chinese online markt ingenomen met zowel C2C als B2C platformen. Alibaba blijft zich vernieuwen en heeft onlangs een nieuw concept geïntroduceerd. De nieuwe winkel Freshippo (voordien Hema), is volgens hen de eerste winkel met het concept ‘nieuwe retail’.

Wat is nieuwe retail?

Nieuwe retail gaat over het vervagen van de lijnen tussen online en offline kanalen. Het is de comeback van de fysieke winkelpunten, maar dan wel met online retail aanwezig in de winkel. Maar ze gaan verder dan dit. Freshippo wil er voor zorgen dat shoppen een echte ervaring wordt. In hun winkels kan je tijdens het shoppen bij elk product informatie opvragen via een applicatie. Denk aan details, ratings en reviews.

De supermarkt zelf werkt ook als distributiecentrum. In de winkel zijn er steeds werknemers bezig met het vullen van zakken op basis van shoppinglijstjes. Deze lijstjes zijn eigenlijk online bestellingen. Als de zakken gevuld zijn, worden ze op een band geladen die ze dan transporteert over de hoofden van de klanten, doorheen de winkel. Freshippo’s belofte is om te leveren binnen de 30minuten als je binnen 3km van een winkelpunt woont. Blijkbaar is deze belofte enorm aantrekkelijk voor Chinezen. Want het is toch wel zeer opvallend dat de nabijheid van een Freshippo supermarkt een belangrijke factor begint te worden in de huizenmarkt in China. Over een machtige retailer gesproken.

In de Freshippo vestiging in Shangaï, vind je ook een restaurant met als naam Robot.HE. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je er bediend wordt door robots. De hoeveelheid QR codes, software en (overbodige) tablets krijg je er gratis en voor niets bij! Een ander groot punt van aantrekking van deze winkel bij Chinezen is het extreem verse buffet van vis en zeevruchten. Alle producten van het buffet kan je trouwens ook meteen doorsturen naar de keuken om te laten bereiden. Oh ja, en je kan ook het bereide eten thuis laten leveren. Wat een klantenservice!

Alle betalingen gebeuren met de Alipay applicatie die verwerkt is in de Freshippo applicatie. Je kan ook met gezichtsherkenning betalen. Uiteraard wordt al je data, zoals je aankopen en zelfs interesses in specifieke producten, bijgehouden. Desondanks lijken de Chinese klanten zeer blij met de komst van ‘nieuwe retail’. Voor hen overtreffen de voordelen duidelijk de nadelen.

Neem hier een kijkje naar een review gemaakt door CNBC.

                   

 

Hoe zouden Belgische klanten reageren? Zijn wij wel klaar voor ’nieuwe retail’?

Laat ik eerst even vermelden dat ik me moeilijk kan inbeelden dat Belgen er geen enkel probleem mee zouden hebben om al hun persoonlijke inkoop- en betalingsdata aan één bedrijf te geven. Maar wat Belgen zeker en vast wél willen, zijn betere en nieuwe ervaringen. We willen verrast, geëntertaind en gekoesterd worden door bedrijven. En misschien zijn we zelfs bereid om onze persoonlijke informatie hiervoor te ruilen. Belgen zouden geen problemen hebben om het nieuwe retail gewoon te worden, maar we zouden wel wat tijd nodig hebben.

Laten we een kijkje nemen naar een ander concept waar lijnen vervaagd zijn. Ikea. Deze retailer vond relatief snel de weg naar onze cultuur en onze wensen. Het is bijna hetzelfde concept;  het vervagen van de lijnen tussen kopen consumeren. Het gebeurt beide op dezelfde plek en de consument en de shopper worden één en dezelfde persoon. En uiteraard, net zoals in het Freshippo concept, is er een grote focus op het aanbieden van een ervaring. Er is een grote kans om meer te verkopen door dit concept. Want je kan altijd beslissen om de kinderen mee te nemen om iets te eten. Wat vaak leidt tot verkoop van meer spullen omdat de kinderen deze graag willen. Zucht. Slim gezien, Ikea.

Onze hypermarkten kunnen van dit voorbeeld leren. Ze nemen nu een ongelofelijke oppervlakte in, enkel en alleen om producten te verkopen. Dit model zal snel veranderen en de hypermarkten zullen op zoek moeten naar manieren om relevante ervaringen aan te bieden om klanten aan te trekken. Ze kunnen dan een geheel nieuwe bestemming kiezen voor een deel van hun ruimte. Ik ben enorm benieuwd om te zien hoe dit zal evolueren in de toekomst.

Een andere grote retailer in de markt is al ruimte aan het herdefiniëren. Kijk naar de Carrefour in Zemst en in Bergen. Zij hebben hun digitale luik naar een hoger niveau getild door een digitaal informatiebord bij de wijn, dvd’s en inktpatronen te zetten. Ze hebben ook een pizzeria, een chocolatier en koffiebrander in hun concept voorzien. Carrefour heeft aandacht voor trends en ervaringen staan duidelijk bovenaan hun lijstje.

 

                                         

 

Maar wij zijn er van overtuigd dat we nog steeds een paar stapjes verder moeten gaan. Denk disruptief en gedurfder, alsjeblieft. Waarom niet iets doen met de grote oppervlakte die wasmachines innemen om enkel maar tentoon gesteld te worden? Waarom niet effectief mensen hun was laten doen? Klanten zullen blij verrast zijn én ze krijgen de kans om een product echt te ervaren. Bovendien zullen ze meer tijd in de winkel spenderen dan ooit. Probeer klanten aan je te binden door net een stapje verder te gaan. Verwen ze met een drankje of een complementaire dienst die je boodschappen naar de auto draagt. Ik ben maar luidop aan het denken. Maar waarom niet?

 

Een verschuiving in marketing is op komst

Er zullen grote gevolgen zijn voor marketing. Vroeger spraken we over shopper marketing en consumenten marketing. Dat waren compleet verschillende dingen. De eerste gaat er over te zorgen dat er meer producten gekocht worden in de winkel. De tweede gaat erover te zorgen dat er meer van het product gebruikt wordt. Nu lopen deze twee zaken naar elkaar toe.

Retail is aan het veranderen en dat zou marketing ook moeten doen. Alsook de bedrijven en de mensen die in marketing werken. Het is niet langer genoeg om de beste te zijn in één enkele specialisatie. Alle componenten leunen naar elkaar toe en ook verantwoordelijkheden binnen een marketingafdeling zijn op een snel tempo aan het veranderen. Bijvoorbeeld wanneer we kijken naar de functiebeschrijving van een brand en category manager, zien we dat deze naar elkaar toe bewegen. En zo zijn er veel functies. We moeten meer en meer van elke markt thuis zijn. Of toch van zoveel mogelijk op de hoogte zijn.

De manier om met deze uitdaging om te gaan, is door samen te werken met menen die ervaring hebben in verschillende functies. We moeten van hen leren en op meer dan één manier nadenken. Alvorens iets uit te sturen moet er telkens nagekeken worden of de content relevant is voor zowel de shopper als de consument. Want zij zijn nu dezelfde persoon geworden.

Voel je aan dat je bedrijf ondersteuning nodig zal hebben om te evolueren naar de toekomst? Voel je de noodzaak om samen te werken met mensen die ervaring hebben in meerdere posities binnen een bedrijf? Nood aan mensen die je kunnen helpen om de veranderingen in de toekomst te overwinnen of ervoor te anticiperen? BrainTower kan je helpen. Wij kunnen beroep doen op meer dan 200 consultants met verschillende profielen en velen van hen hebben meer dan 10 jaar ervaring in verschillende functies en bedrijven.

 


Bron: www.forbes.com

Gerschreven door Peggy Storme – Junior Marketing Consultant BrainTower