3 actiepunten voor de krachtdadige ondernemer

Iedereen heeft de mond vol van “transformatie“, “omnichannel“, “digitalisatie” en “disruptie”. Dis… wat?

Het zijn voorbeelden van dure modewoorden die multinationals en consultants graag rondstrooien. Een collectie termen met een vage betekenis waar je als hardwerkende ondernemer weinig aan hebt. Waar jij wél nood aan hebt, zijn actiepunten op maat van je onderneming.

Speciaal voor jou sommen we een paar herkenbare uitdagingen op:

  1. De meeste retailformules staan onder druk. Retailers zijn op zoek naar de juiste balans tussen offline en online. In deze moeilijke zoektocht vol onzekerheden is prijs vaak het enige wapen… en dit leidt in vele sectoren tot druk op de marges.
  2. Dé klant en dé consument bestaan niet meer. Iedereen wil persoonlijk aangesproken worden, massacommunicatie en -reclame zijn niet meer van deze tijd.
  3. Supply chain is geen zuivere kost meer. Orderpicking en distributie maken vandaag deel uit van de klantbeleving. Een correcte afhandeling van bestellingen kan het verschil maken tussen een ervaring die gewoon “OK” is, of net geweldig.
  4. Grote multinationals worden steeds groter, kleine nichespelers spelen het spel steeds slimmer en stellen de oude marktlogica in vraag
  5. Jobhopping is niet meer de uitzondering, maar de regel voor de “Millenial”-generatie. Ook de mogelijkheid tot levenslang leren moet bij de job horen volgens jonge werknemers.

Klinkt dit bekend in de oren?

Voor veel KMO’s is het alvast niets nieuw. Tijdens een avondje Voka of Unizo hoort men over deze uitdagingen, en schudt men het hoofd. “Hoe is het mogelijk, het verandert tegenwoordig allemaal wel snel.” Maar daar blijft het dan ook bij.

Vaak heeft men geen plannen om hierop in te spelen, of ontbreekt men de juiste mensen. In plaats van een actieplan op te stellen, werkt men discreet en hard verder met het bestaande team – “hun volk”, waar men op kan rekenen.

Want externen of consultants: die zijn te duur, te oppervlakkig of kennen het vak onvoldoende. Bovendien spreken ze maar zelden dezelfde taal.

Wat een krachtdadige KMO kan doen

1. Een adviesraad is alvast een goede start.

Deze kan een klankbord zijn voor je organisatie, en durft de dingen te benoemen zoals ze zijn. Ze kan de directie of eigenaar van de KMO uit zijn/haar comfortzone halen. Pas op, een adviesraad mag niet bestaan uit vrienden van de golf, maar moet uit een panel van seniorprofielen bestaan. Deze komen best uit andere sectoren, hebben andere specialisaties of kennen een andere bedrijfscultuur. Zo kan je maximaal leren uit andere ervaringen.

Zo’n adviesraad kan de (familiale) eigenaar of directie met de neus op de feiten drukken: ze hebben snel nieuwe competenties nodig die de strategie, het salesproces, de innovatiefunnel, het personeelsbeleid of de organisatiestructuur in vraag stellen en het bedrijf voorbereiden op de veranderende markt waarin ze spelen.

2. Verder kan je als organisatie ook eens kijken naar een begeleid groeitraject.

Hierbij wordt het managementteam gedurende 2-3 dagen gechallenged op het salesplan, de gekozen markten en kanalen, het distributiemodel en de innovatiefunnel. De doelstelling is dat de onderneming (minstens) een drietal inzichten uit deze oefening haalt. Deze inzichten kan de organisatie dan doorgeven aan de mensen en de teams. Zo komt iedereen tot het besef dat de kennis en toekomst van het bedrijf niet stoppen aan de eigen bedrijfspoort, maar dat er daarbuiten ook veel relevante (en toegankelijke) informatie en hulp te vinden is!

3. Is het glas halfvol of halfleeg?

Deze klassieke vraag is er een die een externe partij mee kan helpen beantwoorden. KMO’s die twijfelen over de toekomst hebben meestal maar een klein duwtje in de rug nodig om het bedrijf te verkopen. Jammer genoeg hebben ze er vaak geen idee van hoeveel hun bedrijf waard is of zou kunnen zijn. Anderen zien alleen maar opportuniteiten en willen verder groeien, maar zijn wat terughoudend omdat ze niet weten hoeveel de mogelijke “prooien” voor een overname waard zijn.

Op beide vragen kan een degelijk antwoord worden geformuleerd via een zogenaamde Commercial Due Diligence. In deze module kijkt men niet alleen achteruit, naar historische data, maar ook vooruit. Zo schat men de waarde van een bedrijf in door (onder andere) de businessplannen, innovatiepipeline, klantenportfolio en het management onder de loep te nemen. Zijn al die factoren future-proof en voorbereid op de disruptieve omgeving van vandaag en morgen?

Hoe kan BrainTower mij helpen?

BrainTower is de partner voor alle KMO’s. We bouwen mee aan de toekomst van je organisatie met eenvoudige doe- en denkmodules. Zo kunnen we helpen met bijvoorbeeld de samenstelling van een Raad van Advies, het uitvoeren van een Commercial Due Diligence, het herbekijken van de (sales)strategie in functie van de nieuwe markontwikkelingen, het challengen van het team en de organisatiestructuur, …

We bestaan uit een ervaren team adviseurs en begeleiders die minstens 20 jaar ervaring hebben in verschillende bedrijven en rollen.

Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek, dan tonen wij waarom we je vertrouwen waard zijn.

Contacteer ons gerust voor een kennismakingsgesprek, dan tonen wij waarom we je vertrouwen waard zijn.